top of page
Search
  • Vasvári Viktória

Életmódpercek a kismamáknak: sport és egyéb fontos dolgok

Updated: Feb 22

Gratulálok!

Túl vagy az első trimeszteri aggodalmakon, rosszulléteken (remélem ez nem nagyon gyötört meg) így jöhet a felhőtlen második trimeszter. Valószínűleg a családdal, a barátokkal és a kollégákkal is megosztottátok már az örömhírt, lassan elkezdett kerekedni a pocakod, nem csak egy kis nyári lángos plusz fagyi kombónak nézik a hozzá nem értők :)


Ez a szakasz azon része a várandósságnak, amikor már a kezdeti nehézségeken túllépve azon gondolkozol már, hogy mit is tehetsz a magzat és saját magad egészsége érdekében. Ebben az bejegyzésben ehhez adok neked tippeket  és tanácsokat. Fontos, hogy a következő sorok problémamentes kismamáknak szólnak! Mielőtt a komfortzónádon kívül eső tevékenységbe fognál, mindenképp vedd fel a kapcsolatot egy egészségügyi szakemberrel!


Az egyik fő "megvonás" az első trimeszterben a legtöbb leendő anya számára a sport. Mindenhol csak azt lehet hallani, hogy a kismama ne erőltesse magát, legyen óvatos a fizikailag megerőltető tevékenységekkel. Ezzel én egyet is értek, de ne gondoljátok, hogy ez alatt szigorú ágynyugalmat kell érteni. Aki eddig is rendszeresen sportolt, az visszafogott intenzitással, "jóérzésig" nyugodtan folytathatja, de ha nem voltál az edzőtermek rendszeres látogatója, akkor jobb ha a 12. hetet megvárod a sportokkal és tiszta lelkiismerettel mondhatod, hogy te mindent megtettél a biztonságos kezdetekért.


A betöltött 12. hét után számos olyan sport közül válogathattok, amik nem terhelik meg nagyon a szervezetet, személyes kedvenceim a kismamajóga és az úszás, de ez lehet egy nagy séta, laza kocogás a friss levegőn, biciklizés vagy otthoni kismamatorna. Azt javaslom, hogy próbáljatok ki minél több típusú fizikai aktivitást. Én nem voltam nagy jóga-guru a várandósságom előtt, de kismamaként nagyon fellelkesültem, nem mellesleg a szülésre történő felkészítésben is igen nagy szerepe volt. Minden sportnak ez az egyik legnagyobb előnye, hiszen mindegyik segít felkészíteni a kismama testét az egyik legnagyobb próbatételre, a szülésre, illetve az utána történő rehabilitációban és gyógyulásban is nagyon komoly szerepe van.


A jóga jótékony hatásai: erősítik a mély hátizmokat, segít a mindennapi stressz leküzdésében, mert persze a kismamáknak is jut némi idegeskedés, 90 perc "me time"-ra igazán szükséged van! Mélyíti az anyai érzéseket, a babára koncentrálhatsz a rohanó mindennapokban. Segít csökkenteni a vizesedést, székrekedést, gyomorégést és hátfájdalmat. A végére hagytam a legnagyobb előnyét, ugyanis különleges módon segít felkészülni a szülésre. Egy remek jógatanártól különböző légzőgyakorlatokat tanulhattok el, amelyek igazán a segítségetekre lesznek a vajúdása során. A helyes légzéstechnikának ugyanis komoly fájdalomcsillapító hatása van! A mozgásnak nemcsak mamára, hanem babára is nézve is vannak jótékony hatásai, a ringató mozdulatok a kicsi idegrendszerére is kifejezetten fejlesztő hatással vannak.


Úszás előnyei: Fontos megjegyeznem, hogy próbáljatok meg mindenképpen olyan uszodát választani, ahol már jártatok, ismeritek a higiéniai viszonyokat. Várandósan arra is kell figyelnetek, hogy vizes fürdőruhában ne maradjatok hosszabb ideig. A meleg (termál)víz sajnos kerülendő, de bármilyen természetes vízben (Balaton, Velencei-tó, egyéb tavak, folyók, tengerek) nyugodtan lubickolhattok. A legnagyobb előnye az úszásnak, hogy szinte súlytalanok vagytok, így az egész nap súllyal terhelt gerincetek végre fellélegezhet és átmozgathatjátok magatokat. Ahogy a jóga is, úgy az úszás is segíti az ödémák csökkentését, a víz tehermentesít, relaxál, itt fókuszálhatsz magadra és a gondolataidra.


A legfontosabb, hogy egyik sporttevékenységnél sem javasolt a maximális pulzusszám 140/perc feletti tartományba emelése. Erre nagyon figyeljetek, mivel a túl magas pulzusszám ronthatja a lepényi keringéseteket. Ezt a két sportágat külön is szerettem volna ajánlani nektek, nem csak azért, mert nekem nagyon bejött, hanem főleg a gerinc kíméletének szempontjait is figyelembe szoktam venni. Ahogy írtam természetesen mehettek sétálni, biciklizni, futni, a lényeg, hogy érezzétek jól magatokat és előtte mindenképpen konzultáljatok egészségügyi szakemberrel. Ha bármilyen kérdésetek van írjatok bátran!


Kis érdekesség: azok a kisbabák, akinek az édesanyja a várandósság alatt aktívan, heti háromszor 50 percet sportoltak jobb mozgáskoordinációval, kézügyességgel és testtudattal rendelkeznek. Tehát hamarabb kezdtek el kúszni, mászni, felállni valamint későbbi kisgyermekéveik alatt is aktívabbak voltak az óvodai és iskolai évek alatt. Ne féljetek új dolgokat kipróbálni, nagyon jó kis közösségek jönnek össze az ilyen órákon, lehet ismerkedni és tapasztalatot/információt cserélni. Másik nagy előnye a várandósság alatti sportnak, hogy azok a rettegett hízások - amikről halljuk, hogy ki hányszor 10 kilót szedett fel - nem történnek meg olyan könnyen és nem is maradnak meg tartósan.


A súlygyarapodás teljesen normális jelenség, szakemberek szerint havi 1-1,5 kilogramm testsúlynövekedés ideálisnak mondható. Ez kezdetben kevesebb, az utolsó hónapokban pedig intenzívebb lehet, hiszen a magzat is heti kb. 200 grammot "hízik". A rejtett kilókat a testedben feleslegesen raktározódott víz is gyarapítja. Erre tökéletes megoldás a sport, hiszen a szövetközi ödémákat szépen feloszlatja, könnyebben távozik a szervezetedből, sőt sok esetben ki sem alakul a sport hatására.


A másik, szintén mozgáshoz köthető "megvont" élmény az életünkből várandósság alatt ilyenkor bizony a házasélet. Mindenképpen szeretnék nektek erről egy pát szót ejteni, hiszen bármennyire is tabu téma, mindenképpen érdemes beszélni róla, főleg azért is mert a védőnői és orvosi találkozók során nem szokott előkerülni.


Problémamentes várandósság alatt nem ellenjavalt a nemi élet. Hasonlóan a sporthoz, az első trimeszterben sokszor nem javasolt, továbbá a kismama sem biztos, hogy a hányingerek, érzelmi változások és fáradékonyság mellett erre igényt tartana. Az eddig hozzám forduló és konzultációkon szerzett tapasztalatok szerint nagyjából két fő csoportra lehet osztani a kismamákat. Az egyik csoportba tartoznak azok akik az eddigieknél jobban kívánják a párjukkal töltött intim perceket és vannak, akik kevésbé érzik ennek szükségletét. Általában valamelyik irányba az összes kismama elmozdul, de csak általánosságokban lehet erről a fontos témáról beszélni, ugyanis bármi is legyen a kismamáknak szüksége van a párjukra, akikre támaszkodhatnak. A legfontosabb, hogy mindig őszintén beszéljetek párjaitokkal arról, hogy mit gondoltok ó, hiszen a várandósság hónapjai nagyban tudnak segíteni a férj-feleség és szülő-gyermek kapcsolatok megerősítésében.


A következő cikkemben a terhesség alatt fogyasztható, valamint a nem javasolt ételekről lesz szó. Vajon ehet-e a kismama kolbászt vagy camambert sajtot, esetleg halat? Hamarosan elárulom nektek, hogy milyen finom falatokról maradhattok le a különböző városi legendák miatt :)

A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2023. február 22.; Vasvári Viktória

Forrás: https://www.jogc.com/article/S1701-2163(18)30567-X/abstract

104 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page