top of page
Search
  • Vasvári Viktória

Életmódpercek kismamáknak: mit egyek és mit kerüljek el?

Updated: Feb 22

Mai cikkemben - az életmód blogbejegyzésben is ígérteknek megfelelően - az ételekről és a táplálkozásról fogok nektek írni. Fontos, hogy az alábbiak azoknak szól, akiknek a várandósság alatt vagy azt megelőzően nem volt szüksége különleges étrendre.


Kettő helyett kell-e ennem? Azt gondolom, hogy ez a kérdés már a legtöbb anyuka fejében tisztázott, rengeteg helyen halljuk helyesen, hogy nem kell két ember helyett enni :)

De akkor mi is a legmegfelelőbb kalóriabevitel az egyes trimeszterekben? Az első 12 hétben körülbelül 150 kalóriával kell növelnünk a napi bevitelünket, a második és harmadik trimeszter során már körülbelül 300 plusz kalóriára "szorul" az anyuka. Ezt a megnövekedett igényt természetesen nem napi egy képviselőfánkkal elégítsétek ki, hanem teljes értékű fehérjékkel, gabonafélékkel, zöldségekkel és gyümölcsökkel. Az írott és íratlan szabályokat betartva a várandósság végéig körülbelül 10-12 kilogramm súlygyarapodásra számíthattok. Ez nem kőbe vésett szabály, egyénileg eltérő lehet természetesen, volt már olyan kismama a praxisom során aki lefogyott a terhessége során, de ő extrém túlsúllyal indult, így a megváltozott - tudatosabb - étrend reformálta az eddigi szélsőséges táplálkozási szokásait.A fent látott piramisból látjátok, hogy milyen arányban javasolt a különböző tápanyagokat elosztani. Nem csak várandósság, de szoptatás alatt is igen fontos a változatos étrend, de erről majd később, hiszen amit lehet enni kismamaként azt már nem biztos, hogy fogyaszthatod szoptatós anyukaként.

Jöjjenek a "tiltottnak" kikiáltott ételek! Szülésznői munkám során napi szinten kaptam a táplálkozással kapcsolatos kérdéseket. Ezt vagy azt ehetem-e vagy sem, ártok-e vele a babának? Vannak a várandósság alatt nem javasolt ételek, ilyen a nyers hús, -hal és tojás. Magyarországon igen ritkán fogyasztunk nyers halat - a sushi fanatikustól eltekintve - így ez nem igazán veszélyeztet egy átlagos anyukákat, emellett kedvelt de nem feltétlenül a leggyakoribb étel az asztalunkon a tatárbeefsteak. Én személy szerint szeretem, de a várandósság alatt én is kerültem, mivel nem csak nyers hús, de sajnos a tojás is van benne. Ha valakinek saját ökogazdasága van otthon és onnan van a marhahús, valamint tojás, akkor biztos vagyok benne, hogy bátrabb e téren, de azért ne bízzuk magunkat a véletlenre. Javasolt a húsokat is jól megsütve készíteni és így is kérni, ha étterembe járunk. A rare és medium-rare - angolosan elkészített - húsokat majd pár hónap múlva ehetitek, de kismamaként inkább kerüljétek. A kerülendő ételek listája az én szakmai véleményem szerint ennyi. Amint azt korábban is említettem, itt a fő kérdés az, hogy mely ételek azok, amelyek a babára jelentenek veszélyt, ha az anyának amúgy emellett bármilyen gasztroenterológiai problémája van, akkor dietetikus szakemberhez kell fordulni!

Jól látjátok, nincs a felsorolásban a camambert, a mozzarella vagy a kolbász. Mert bizony rendszeres kapok ilyen kérdéseket, hogy ezekkel mi újság? A válasz egyszerű, lehet, egyétek nyugodtan, ami csak jól esik, a lényeg a mértékletesség. Természetesen fontos, hogy megfelelő helyről szerezzétek be az élelmiszereket, de feltételezem, hogy senki nem vásárol pult alól ismeretlen eredetű, furcsa kinézetű húst vagy sajtot. Minden állati eredetű sajt fogyasztható, akár a kecske, a juh vagy a tehén. Törekedjetek a minőségi táplálkozásra, ezzel tesztek legtöbbet a fejlődő magzatnak. Télen sajnos a kismamák sorsa nehezebb, nem csak öltözködés de vitaminforrás szempontjából is. Ha van lehetőségetek előre tervezni és a fagyasztó kapacitása is engedi, akkor fagyasszatok le magatoknak nyárról finomságokat: epret, málnát és minden olyan gyümölcsöt, amit szerettek. Télen is számos kiváló vitaminforrás van, gondoljatok csak egy jó sütőtökre, kiwire vagy narancsra. A trimeszterenkénti laborvizsgálat során nyomon követik a szervezetetek működését, így aggodalomra semmi ok. Ami viszont sajnos minden 2. magyart érint az a D-vitamin hiány, amit szinte lehetetlen természetes forrásból pótolni, ennek beviteléről orvosotokkal, szülésznőtökkel konzultáljatok, ugyanis a terhesség során nem az átlagos D-vitamin bevitel szükséges, de sokszor árthatunk is a nagy dózissal. Általánosságban is igaz, hogy mielőtt bármilyen gyógyszert, vagy gyógyszernek nem minősülő készítményt kezdenétek alkalmazni, előtte konzultáljatok szakemberrel.

Italok tekintetében igen széles körű választék vár minket a polcokon, de köztudott, hogy a legjobb a szénsavmentes ásványvíz. A szénsavas italok kerülendőek, főleg a várandósság utolsó hónapjaiban, mert puffasztanak és erős gyomorégést okozhatnak. Az első trimeszteri hányingert sok anyukánál pár hideg korty kóla segíti leküzdeni, így ha az segít, de a koffeintartalma miatt az ellenjavallt italok közé sorolnám a kávéval együtt. A koffein átjut a méhlepényen, így a magzat is kap belőle, így ha nem muszáj és tudtok kávé nélkül létezni, akkor érdemes a koffeinmentes változatot kipróbálni, hogy ízélmény és a rituálé is megmaradjon.

Vigyázzatok a gyümölcs és zöldségelvekkel amiket nem frissen préseltek, hiszen ezek rengeteg rejtett cukrot tartalmazhatnak. A teákat illetően szintén a koffeinmentes az elsődlegesen választandó, a gyógyteákkal bármennyire is finomak, a terhesség alatt óvatosan, a legtöbb nem fogyasztható, kifejezetten veszélyes is lehet!

A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2023. február 22.; Vasvári Viktória


778 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page