top of page
Search
  • Vasvári Viktória

Érkezés a szülőszobára, az utolsó állomás

Updated: Feb 22

Következik a várva várt téma, a szülés. Előző cikkemben ígértem nektek, hogy leírom mi is történik miután megnyomjátok a szülőszoba csengőjét. Azt, hogy mikor érdemes elindulni már elolvashattátok egy korábbi bejegyzésben, Így a tényleges - egyszerűsített eseményeket - szeretném nektek leírni a teljesség igénye nélkül, hiszen azt le kell szögezzük, hogy minden kórházban más és más a protokoll.

Érdemes apának egy - autóversenyzésből ismert - pályabejárást csinálni: melyik a legjobb útvonal a kórházba nappal/éjjel, a kórházon belül hol tudtok parkolni, fizetős-e, melyik emeletre kell menni stb. Tudom ezek fura kérdések, de igen hasznosak az izgalmas pillanatokban. Tehát megvan a szülőszoba, kinyitja egy kedves szülésznő nektek az ajtót, ahol csak te mehetsz be először, ezután vizsgálat, CTG és adatfelvétel fog történni. Amint apa is csatlakozhat azonnal beengedik hozzátok. Érdemes előre jelezni, hogy alapítványi szobát kértek (ha van ilyen a kórházban), mert ezek sajnos gyorsan elfogynak. Ezek jobban felszerelt, általában egy- vagy maximum kétágyas szobák.

A méhszáj állapotától függően az orvos, szülésznő dönt a továbbiakról, "vaklárma" esetén rövid megfigyelés után pedig még haza is engedhetnek benneteket. Amennyiben a méhszáj "jól áll", következik az előkészítés, mely minden kórházban eltérhet. Leggyakoribb a borotválás, legalább a gát tájékán, hiszen gátmetszés esetén szükséges, hogy az adott terület jól látható, ellátható legyen. Ezután igény és szokás szerint következhet a rettegett beöntés. Ettől ne tartsatok, ijesztően hangzik, de nagyon sokat tud gyorsítani a szülésen. Ezután már a párotok is csatlakozhat az eseményekhez.

Előkészítés után irány a szülőszoba. A legtöbb intézményben már egy ággyal vannak felszerelve, különböző vajúdási segédeszközökkel, mindenféle géppel ami a te és a baba vitális-életfunkcióit hivatottak ellenőrizni. A szülőszobán szinte kivétel nélkül egy branül, kanül behelyezése kötelező a kismamáknak. Ebben kapod az infúziót, a gyógyszereket és az antibiotikumot amennyiben szükséges.

Ezután kezdődhet a várakozás. Általában másfél, kétóránként vizsgálják a méhszájat, ha minden rendben van lehet közben sétálni, zuhanyozni, labdán ülni, bármit, ami nem veszélyezteti a te és a baba épségét, egészségét, és könnyít a nehéz pillanatokon. Személy szerint én minden kismamámnak fent hagyom a pocakján a szívhanghallgató készüléket, mivel ez nem csak anyukának de a szülésznőnek is megnyugtató, hogy halljuk minden rendben van odabent. Rövid időre természetesen le lehet venni, amíg egy mosdószünet van például.

Ha jártatok szülésfelkészítésre vagy jógára az ott elsajátított légzéstechnikák igen sokat segítenek, de természetesen párotok is nagy segítségetekre lehet. Egy derékmasszírozás vagy akár csak a jelenléte is nagyon sokat számít, de mindig beszéljétek meg, hogy mi esik jól neked abban a pillanatban. Sajnos sokszor láttam már, hogy összevesztek a legboldogabb, ám legnehezebb pillanatokban. A férfiaknak is türelemmel kell lenniük párjuk felé, és a nőknek sem szabad elveszíteni kedvességüket, erre érdemes előre felkészíteni a másikat.

Először szülő anyukák esetében óránként körülbelül 1 cm méhszáj-tágulásra kell készülni, így órák telnek el, amíg elérjük a 10 cm-es eltűnt méhszáj állapotát. Ne legyetek türelmetlenek, az ott lévő szakemberek tudják a dolgukat, a lehető legjobbat akarják nektek. Sajnos a várakozás a legnehezebb ilyenkor, de csak az lebegjen a szemetek előtt, hogy nemsokára egymásra nézhettek az újszülöttel.

Úgy gondolom, minden fejben dől el. Ha pozitív gondolatokkal készülsz és ezeket fel tudod idézni a nehéz percekben, órákban, akkor a fájdalom mértéke is jelentősen csökken. Mindig figyeljetek a szülésznőtökre, orvosotokra és a belső hangotokra, hiszen ez egy ősi erő ami minden nőben benne van, és higgyétek el ott ezek a felszínre törnek és együttműködve vele egy csodás szülésélményben lesz részetek.

Amennyiben van lehetőségetek, mindenképpen vegyetek részt szülésfelkészítő tanfolyamokon, mert nagyon sokat tud segíteni, hogy nem az ismeretlennel kell szembe néznetek. Várlak benneteket szeretettel privát vagy csoportos felkészítéseimen, ahol részletesebben, személyre szólóan készülhetünk együtt életetek legcsodásabb eseményére. 


A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2023. február 22.; Vasvári Viktória

Forrás:

Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve 24-268. o.

1,442 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page