top of page
Search
  • Vasvári Viktória

Fájdalomcsillapítás vajúdás alatt: az epidurális érzéstelenítés

Updated: Feb 22

Ha már előző bejegyzésben a szülésről volt szóm akkor most jöjjön egy kis fájdalomcsillapítás. Egy nagyon fontos gondolattal szeretném kezdeni: attól, hogy valaki fájdalomcsillapítót kér nem lesz rossz anya, vagy kevésbé kemény nő. A fogorvosnál se keménykedünk legtöbben, igaz? Akkor miért tennénk ezt pont a szülőszobában ahol több órát fogunk eltölteni? Számos fájdalomcsillapító módszer létezik a természetestől a gyógyszeres beavatkozásig, nézzük most a egyik legmegosztóbb fajtát, az epidurális érzéstelenítést, avagy az EDA-t. Egy kis tudományos bevezetés mi is az az EDA: A gerincvelőt és a gerincfolyadékot burkoló kemény agyburok és a gerinccsatorna fala közötti, ún. epidurális térbe bejuttatott helyi érzéstelenítés, ezáltal az érintett ideggyökök beidegzési területén érzéstelenség áll be. Leggyakoribb alkalmazási területe a szülészeti fájdalomcsillapítás.

Az epidurális érzéstelenítés feltétele az érrendszer megfelelő feltöltése, tehát minimum 1 liter infúziónak le kell folynia mielőtt bekötik az EDA-t. Ez azért fontos, mert az érzéstelenítés hatására az erek kitágulnak és vérnyomás-esés következhet be, ezt megelőzendően adják a folyadékot. A megfelelő előkészítés után, vagy fekve vagy ülve - ezt orvosa válogatja -lefertőtlenítik az hát alsó szakaszát, és megkérnek, hogy bármennyire is nehéz maradjatok mozdulatlanok a beavatkozás végéig. Egy picit lidocainos érzéstelítés követően a tűt bevezetik a már említett epidurális térbe, majd azt eltávolítva "csak" egy vezető szál marad bent, a tű nem. Ezt jó alaposan leragasztják, így a vajúdás alatti mozgás nem befolyásolja.


Egy tesztadag beadását követően már érezni fogjátok a hatását, csökken a fájdalom, tompul az addig érzett nehézség. Fontos kiemelni, hogy nem mulasztja el sajnos a szülési fájdalmakat, de nagy mértékben csökkenti, megkönnyíti a vajúdást. Az első beadás után körülbelül 30-45 percet feküdni kell, de utána újra fel lehet állni, sétálni, labdázni, bármit. Körülbelül 1,5-2 óránként kérhető új adag a fájdalomtól függően. Ez a magzatra az eddigi kutatások szerint semmilyen káros hatással nincs, ez "csupán" neked segít a fájdalom elviselésében.

Egyik igen nagy előnye, hogy a gát területét is lazítja, így a kitolási szakban is nagy segítségetekre lesz, valamint ha már gátról van szó, a szülés végén a gátmetszés ellátásában is jelentős szerepet tölt be, nem annyira kellemetlen a varrás, sebszélek egyeztetése. A szülést követően óvatosan kihúzzák a vezető szálat, leragasztják a helyét, érheti víz, lehet mozogni/szoptatni.

Természetesen, mint minden beavatkozásnak ennek is vannak minimális mellékhatásai. Átmeneti gyengeség, szédülés, hányinger előfordulhat, a bőr irritációja a beavatkozás helyen, illetve igen ritka esetben a szúrt hely gyulladása, illetve 1:100000 az esélye a bénulásnak, bár azt megjegyezném, hogy körülbelül ennyi lehet az esélye a villámcsapás általi halálozásnak is. Több előnye, mint hátránya van az érzéstelenítésnek azt mindenképpen kijelenthetjük. Én szülésznőként és már szülő nőként is támogatom az EDA-t. Könnyebb a szülésvezetése is szakmai szemmel, jobban tudnak az anyukák figyelni, kooperálni és édesanyaként is azt kell mondanom, hogy sokat segített. Amennyiben nem várt császármetszésre kerül a sor abban az esetben is felhasználható érzéstelítésként, általában nem kell új kanült szúrni. Összegzésként elmondhatjuk, hogy az epidurális érzéstelítésnek igen sok előnye van, ne féljetek tőle. Sokszor kérdezték anyukák, hogy ők így hogyan fogják megélni  szülés csodáját, a fájdalmakat? Amíg elérkezik a szülésben az a pont, amikor EDA-t be lehet adni, addig is több óra telik majd el fájdalmak között, így nem maradtok ki ebből az élményből, viszont a célegyenesben tud egy kis plusz erőt, segítséget adni. 

Sajnos sok kórházban, főleg vidéken még nem elérhető ez a módszer a szülészetben, de a tendencia azt mutatja, hogy mivel magas az igény a kismamák körében, a kórház is igyekszik ezeknek az elvárásoknak eleget tenni. 

A következő cikkemben a természetes módszereket is áttekintjük, hiszen csak úgy lehet a megfelelő döntést meghozni ha mindkét oldalt ismeritek.     


A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2023. február 22.; Vasvári Viktória

Forrás:

Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve 269. o.

https://americanpregnancy.org/labor-and-birth/epidural/

290 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page