top of page
Search
  • Vasvári Viktória

Fájdalomcsillapítás vajúdás alatt: nézzük a természetes módszereket!

Updated: Feb 22

Az epidurális érzéstelenítésről már olvashattatok és ígértem, hogy a másik - természetes - oldalt is megvizsgáljuk, hiszen a megfelelő döntést csak így lehet meghozni fájdalomcsillapítás terén is. A mesterséges módszerek a 21. században terjedtek el, ám a természetes módszerek a női nemmel egyidősek, az évek alatt finomodtak, apró változások történtek de lényegében az alapjuk ugyanaz maradt.

Legfontosabbnak a tájékozottságot tartom. Ahogy régen is, a bábák felkészítették az anyukákat, más szülését megtekinthették a leendő anyák, úgy ez ma is hasonlóan fontos feladata a szülőknek. Ha nem a teljes ismeretlenség vár rátok, ti is nyugodtabbak vagytok, ami kihat a biztonság/fájdalomérzetre.Ha tehetitek járjatok szülésfelkészítőre, akár apukával együtt, magabiztosabbak lesztek a szülőszobán, sokat tud segíteni a későbbiekben.

Számomra a második legfontosabb a megfelelő kísérő jelenléte. Ez lehet egy választott szülésznő, dúla, apuka, sógornő, bárki. A nehéz pillanatokban mindenképpen legyen veletek egy olyan ember, aki a lehető legjobban ismer, 100 %-ig megbízol benne, minden rezdülésedet, nézésedet ismeri és tudja mikor hogyan tud rajtad segíteni. Az apás szülés manapság egyre elterjedtebb. Én maximálisan támogatom, abban az esetben ha ezt mindkét fél szeretné. Sok apukában nem maga szülés kelt félelmet, inkább a magatehetetlen állapottól félnek, hogy ott és akkor nem tudnak segíteni a párjuk fájdalmán. Úgy gondolom nem is kell, a lényeg, hogy legyenek ott, hiszen egyedül ezt végigcsinálni nehéz. Ha tudsz valakihez szólni két fájás között, van aki megérint, megsimogat, masszíroz az sokat számíthat.

Ha már érintést, masszázst említek, térjünk is ki erre. Biztos nektek is volt már olyan, hogy fájt a fejetek, derekatok, hasatok stb. és a párotok rátette a meleg kezét és a fájdalom elillant. Az érintésnek endorfinfelszabídító hatása van, ami fájdalomcsillapítással bír. A masszázs hasonlóképpen működik. Vajúdás alatt a medencecsontokra, keresztcsontokra nagy nyomás, feszülés nehezedik így egy meleg párna, masszázs, simogatás enyhítheti a fájdalmat. Megjegyzem nem biztos, hogy abban a helyzetben jól fog esni, de nem baj, szólj a párodnak, hogy mit csináljon másképp, hidd el nagyon szívesen fogja masszírozni a hátad, vállad, lábad, bármit csakhogy segítsen. Használhattok különböző olajokat is nyugodtan.

Következő módszer a mozgás. Abban az esetben ha komplikációmentes a vajúdás, tehát a szívhang rendben van, és szülésznőtök/orvosotok megengedi, akkor sétáljatok, labdázzatok, guggoljatok. Vannak erre kialakított bordásfalak, kötelek, fittbal labdák, vajúdó székek. Próbáljátok ki a lehető legtöbbet. Sokaknak a fekve vajúdás a legnehezebb, így fáj a legjobban, hiszen fekve nehéz megtalálni a kényelmes pozíciót, így ha lehet kísérletezzetek. Itt említeném meg a kádban vajúdás lehetőségét. Minden kórházban más a protokoll, valahol burokrepedést követően is használható, valahol csak úgynevezett "álló burokkal" vehető igénybe a szülőszoba ezen szolgáltatása. A meleg víz jótékony hatását nem kell bemutatnom, enyhíti a feszülést, oldja görcsöket úgy, hogy a fájások hatékonysága nem csökken. Ezt lehet kombinálni a masszázzsal is.

Nem elhanyagolható a megfelelő légzés elsajátítása. Ez sokféle tanfolyamon vagy akár jóga órán is megtanulható. Saját tapasztalatból mondom, hogy nagymértékben csökkenti a fájdalmat. Egyrészt nagy mennyiségű oxigén jut a szövetekhez és az izmokhoz, nem mellesleg a magzathoz, másrészt nem a kontrakcióra figyelsz, hanem a helyes légzéstechnikára. Akár apukának is meg lehet tanítani, így amikor tetőzik a fájdalom és nehéz a koncentráció, majd ő segít neked, hogy ne zökkenj ki a helyes légzésből. Különböző légzéstechnikák vannak vajúdás és a kitolási szak alatt, járjatok utána mikor melyiket lehet alkalmazni a megfelelő hatás érdekében.

Félig természetesnek mondható módszer az úgynevezett kéjgáz. Ez egy oxigénből a nitrogénoxydulból előállított bódító szer. Percek alatt kiürül a szervezetből, így rövid hatásúnak mondható, jelen tudásunk szerint a magzatra nincs semmilyen káros hatással. Maszkon keresztül kell az összehúzódások alatt belélegezni, bódultságot, szédülést lehet tapasztalni a gáz szívása alatt és után körülbelül 1 percig. Itt is a légzésre történő koncentráció segíti a fájdalom jobb megélését. Végig szívható a vajúdás alatt, valamint a gátseb ellátása alatt is akár.

Ezen módszereket bátran lehet kombinálni, cserélgetni, a lényeg, hogy találjátok meg a magatokhoz legjobban illőt, ami segít nektek.  

A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2023. február 22.; Vasvári Viktória

Forrás:

Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve 268. o.

https://www.familyeducation.com/labor-delivery/natural-labor-pain-relief-techniques

190 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page