top of page
Search
  • Vasvári Viktória

II. trimeszter, vagyis túlvagytok a rázós kezdeteken

Updated: Feb 22

Ez a várandósság egyik legkönnyebb és legszebb időszaka, ugyanis minden bizonnyal a kezdeti hányingerek és rosszullétek alább hagytak vagy teljesen elmúltak. Energikusabb vagy, csak úgy sugárzol amit a külvilág is egyre inkább észrevesz sőt, a pocakod még nem akadályoz semmilyen tevékenységben. A 12. heti genetikai ultrahang és a második trimeszteri genetikai vizsgálat között problémamentes várandósság esetén egyszer kell találkoznod az orvosoddal/szülésznőddel illetve egyszer a védőnőddel. Magyarországon a terhesgonodozási protokoll a 32. hétig 4 hetente, a 32. héttől 3 hetente történő találkozást ír elő a szülész-nőgyógyásszal/szülésznővel. Ez a folyamatosan nyomonkövetés mellett az egyszeri anyasági támogatás miatt is fontos, de erről egy másik cikkben olvashattok, ahol összeszedem nektek az elérhető, és igényelhető támogatásokat.


Ez az ultrahang körülbelül 20-30 percet vesz igénybe, 99 %-ban hasi vizsgálófejjel történik, igen ritka esetben kell hüvelyi ultrahangra váltani. Természetesen az ultrahang előtt ehettek, ihattok, és jó hír, hogy a mosdó is használható, itt már nem szükséges a telt hólyag, sőt. A szakember hasonlóan az elő trimeszterivizsgálathoz végigmér a baba testrészeit, végtagjait, áttekinti a szerveket, azok látható működését. A vizsgált fő célja a szív, hiszen a 12.heti 2 mm-es szívhez képest a szerv jelentős növekedésen esik át, jobban láthatóak az esetleges defektusok. Fontos megjegyezni, hogy ez a vizsgálat nem helyettesíti a magzati kardiológus által végezett részletes szívvizsgálatot.


A második genetikai ultrahang időpontja már nem olyan szigorú, mint a 12 heti vizsgálaté, de az ideális időpontokat itt is javasolt betartani. A szakirodalom a 18. betöltött héttől ajánlja, ám a genetikusok/szonográfusok a 19-20. hetet részesítik előnyben, hiszen a magzat szíve már elég nagy a vizsgálathoz, viszont még bőven van hely a magzat számára, hogy a megfelelően helyezkedjen el. Azt javaslom nektek, hogy válasszátok inkább a későbbi hetet a vizsgálat elvégzéséhez, ugyanis a 18 hét után jobban szemügyre vehetőek a vizsgálat szervek.


Ha már a szívről beszélünk, néhány mondat a magzati kardiológia vizsgálatról: az első trimeszteri ultrahangvizsgálat során észlelt esetleges eltérések esetén javasolhatják, hogy a 18-20. héten látogassatok meg egy specialistát, azonban ettől nem kell megijedni, legtöbb esteben a rendeben találja a magzat szívét. Ez csupán elővigyázatosságból van, hiszen ők a magzati szív "nagyágyúi", a gépeik és a szemük is kiválóak, így a pici eltéréseket is jobban észreveszik. Ám ezt nem azt jelenti, hogy minden kismamának el kell mennie ilyen vizsgálatra, az orvosod javasolni, fogja ha szükségesnek látja.


Visszatérve a második trimeszteri genetikai ultrahanghoz, itt már nincs vérvétel, csak abban az esetben ha 12. héten nem történi kiterjesztett genetikai vérvétel, illetve az orvos/szonográfus gyanús jeleket látva további vizsgálatot javasol. Amennyiben minden rendben találtak az ultrahang során a következő vizsgálat a rettegett cukorterhelés.


Ez a várandósság 24-28. hete között kell, hogy megtörténjen és csakúgy, mint az előző vérvételeket, ezt is egyaránt magán és állami helyeken is elvégeztethetitek. A vizsgálat célja, hogy a szervezeteteket 75 gramm glükózzal történő megterhelés után figyelik a kiinduláskori, a 60 perces, valamint a 120 perces vércukor értéket. Ez különösen fontos a terhességi diabétesz korai felismerésében. A cukorterhelés során elvégzett vérvétel menetéről a következőt érdemes tudnotok: az előző napokban célszerű az édesebb ételeket elkerülni, hogy ne befolyásolja az eredményeket, valamint előre ki tudjátok váltani a patikában recept nélkül a 75 gramm glükózt. Kérdezzetek rá, hogy lehet-e magatokkal saját készítésű glükózt vinni a vérvételre. Ha nem engedik, akkor sincs semmi gond, egy kis üvegcse citromlevet pakoljatok be, majd ott beöntitek a bekevert cukoroldatba.


Ha vihettek saját készítésű glükózt, akkor érdemes előző este otthon 2 dl vízben folyamatos kevergetés mellett feloldani, kis citromlével ízesíteni, így egy nagyon édes limonádét fogtok kapni (a citromlé nem változtat a vérvételi értékeken). Éjszakára tegyétek hűtőbe, reggel jobban fog esni, mint a rendelőben bekevert langyos cukros lötty. Másnap reggel első, középsugaras vizeletet vigyetek magatokkal és természetesen éhgyomorra várnak benneteket a rendelőben. Indulásnak egy vérvétel lesz, utána maximum 5 perc alatt meg kell inni az általatok vitt "limonádét". Ezt követően sem enni, sem inni nem szabad, majd 120 perc múlva még egy szúrás fog következni. Vigyetek magatokkal olvasnivalót, zenét, ami eltereli a figyelmeteket az éhségről, valamint a vérvétel után valami finom sós péksütivel jutalmazzátok meg magatokat. Nagyon ritka esetben fordul elő, hogy valaki a cukorterhelés során rosszul lesz, hányinger, hányás is felléphet. Ez is természetes folyamat, nem kell tőle félni, de az igen elterjedt tévhit, hogy mindenki, minden körülmények között hányni fog a procedúra során. Ha a fent írt praktikákat megfogadjátok jobban fogjátok viselni. A vérvétel során elvégzik a második trimeszteri kötelező általános vérvételt is, így erre külön már nem kell visszamennetek.


Az eredményekkel a terhesgondozó orvosotokat illetve a védőnőtöket kell majd felkeresni. Az éhgyomri vércukor 6.3 mmol/l alatti, a 120 perces 7,8 mmol/l alatti, így amennyiben e feletti eredményeket kapunk diabetológus felkeresése javasolt egy diéta beállítása végett. Ezekkel a vizsgálatokkal lezárult a második trimeszter.


A magzat szempontjából is jelentős változások következnek be, az eddig kis csont és bőr babára hétről hétre rakódnak a grammok, igazi babaformája kezd lenni. A második trimeszter végén, harmadik elején javasolt a babamozi, ahol betekintést nyerhettek a magzat fejlődésébe. Érzelmei is fejlődnek grimaszolgat, ismerkedik a "belvilággal", a köldökzsinórral, bele-bele kortyol a magzatvízbe, reagál a külső ingerekre, az édesanya, és édesapa hangjára. Figyeljétek meg mikor van ébren, milyen ételekre, hatásokra miként "válaszol". Az először szülő anyukák a magzatmozgást a 18-20. hét kerül kezdik érezni. De ne aggódjatok, ha még a 20. héten sem érzitek, akkor sem kell aggódni, ez függ a méhlepény helyzetétől, ugyanis amennyiben egy mellső fali lepényt diagnosztizáltak, később fogjátok érezni ahogy mozog, hiszen a placentát éri először a mocorgás, így azt nem fogjátok érezni még.


Csodás időszak ez a várandósságban, élvezzétek minden percét :)


A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2023. február 22.; Vasvári Viktória

Forrás:

Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve 169. o.

https://www.whattoexpect.com/second-trimester-of-pregnancy.aspx

151 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page