top of page
Search
  • Vasvári Viktória

III. trimeszter: visszaszámlálás indul!

Updated: Feb 22

Az előző bejegyzésemben a második trimeszteri vizsgálatokról és változásokról olvashattatok, illetve akik az életmóddal kapcsolatos témák érdekelnek, azok kattintsanak ide. Az időben tovább haladva nézzük, mit is tartogat a harmadik, egyben az utolsó trimeszter a kismamák számára. A harmadik trimeszter a várandósság a 28. hetétől a szülés pillanatáig tart. Igazán izgalmassá válik a várakozás, hiszen már csak pár hét választ el titeket a nagy találkozástól, de még mielőtt megpillantanátok egymást, pár vizsgálaton részt kell vennetek.


Túl vagytok a cukorterhelésen, orvos/szülésznő illetve védőnő is látta az eredményeiteket, így ezeket követően a 30-32. héten a III. ultrahang vizsgálat vár rátok. Ez már jóval rövidebb az első kettőhöz képest, kb. 10-15 percet vesz igénybe. Itt már genetikai szűrővizsgálat nem történik, a magzat fejlődésére, a magzatvíz mennyiségére, illetve a méhlepény funkciójára fókuszálunk. A magzat kb. 1500-2500 gramm között van és már igazi babaformájúnak néz ki. Ezt a vizsgálatot bizonyos intézményekben össze tudjátok kötni egy babamozival is, érdeklődjetek bátran, nagyon látványos és apukáknak is segíthet egy kicsit a kötődésben, ha láthatja élőben is a picit.


Az utolsó trimeszterben 3 hetente kell, hogy találkozz a terhesgondozást végző orvosoddal/szülésznőddel. 36. héttől (amennyiben másképp nem rendeli el az szakember) heti egyszer NST (non-stress test) vizsgálatra kell járnotok. Ez egy olyan vizsgálati módszer, mely során kettő "tappancs"/korong segítségével figyelik a magzat szívverését, illetve a méhösszehúzódásokat. Ez a vizsgálat körülbelül 20 percet vesz igénybe, a lényeg, hogy a művelet alatt a baba ébren legyen, mozogjon, hiszen ebből a szakember kiválóan meg tudja ítélni a méhen belüli állapotot. Ezt a vizsgálatot, minden héten legalább egyszer a szülésig ismételni kell.Az NST fájdalommentes mindkettőtök számára. Javasolt a vizsgálat előtt enni és inni valami olyat amire tudod, hogy szokott mocorogni a magzat. Én a várandósság alatti koffeinfogyasztást nem javaslom, így ezt most sem tenném, de sokak erre esküsznek. Szerintem próbáljátok meg inkább a gyümölcsöt, ami nem mellesleg egészségesebb is :) Jó hír, hogy a 36. héten leveszik az utolsó labort, valamint a hüvelyváladék kenetet is. Abban az esetben ha túlhordanátok a babátokat és 4 hét eltelik a legutolsó vérvétel után, akkor sajnos ismételni kell a vércsoport szerológia miatt.


A 36. hét környéken a védőnő meg fog benneteket látogatni az otthonotokban és ellenőrzi, hogy a kicsi a lehető legmegfelelőbb helyre kerüljön. Ez nem azt jelenti, hogy a 36. hétre már az utolsó képnek is a falon kell lennie, nem ezek a fő szempontok természetesen. Az utolsó simításokat még bőven elvégezhetitek a szobáján, ami ég hiányzik, arra bőven van időtök beszerezni, elvégezni.


A 37. hét környékén javasolt a szülőszobai csomag összekészítése is, hiszen innentől kezdve bármikor kopogtathat a gólya. Fontos, hogy a 37 hét 0 naptól számít egy újszülött érettnek, azaz nem koraszülöttnek. Amennyiben az általatok választott kórházban nincs koraszülött intenzív osztály és a szülés idő előtt beindul, akkor a kórház köteles áthelyezni olyan intézménybe ahol mindekettőtök ellátása megoldott.

Tudom, hogy minden nap azzal a gondolattal fogtok lefeküdni, hogy - na vajon ma este fog beindulni a szülés?. Reggel pedig azzal ébredtek, hogy - ma sem szültem meg. Azt javaslom nektek, ne idegeskedjetek, ne izguljatok a kelleténél jobban. A babák nagyon jól tudják a dolgukat,  pontosan érzik mikor kell meglepni az embert. Sétálj nagyokat ha még jól esik, pihenj és relaxálj.


Következő cikkemben leírom, hogy mik a szülés beindulásának jelei, miket vigyünk magunkkal a szülőszobára, kórházba.

A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2023. február 22..; Vasvári Viktória

Forrás:

Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve 157.o, 169.o. 316-317.o

https://www.whattoexpect.com/third-trimester-of-pregnancy.aspx

107 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page