top of page
Search
  • Vasvári Viktória

Laborvizsgálatok: milyen teszteket kell elvégezni?

Updated: Feb 22

Ahogy ígértem, ebben a cikkemben az első trimeszteri kötelező, valamint javasolt laborvizsgálatokról lesz szó. A korábbi bejegyzésben olvashattátok, hogy a terhesgondozást végző orvosunk a várandósság megállapítását követően kiírja az első  labor elvégzését. Teljes mértékben az anyára van bízva, hogy államilag finanszírozott vagy magánlaborban kéri a vizsgálatot, de vannak olyan paraméterek, amelyekért az államiban is fizetni kell (lásd később: Toxoplasma és Cytomegalovírus).


Miket is tartalmaz az úgynevezett "nagyrutin" ?

Minden életkorban, de a váradósság alatt különösen fontos a vérkép ellenőrzése. A hemoglobin csökkenése utalhat a vérszegénység, vagyis anaemia kialakulására. A kismamák fokozott vasbevitelre szorulnak magzatuk fejlődése érdekében, de a legtöbb esetben egy kis külső rásegítéssel feltornázhatóak ezek az értékek (a vasbevitelről későbbi posztban lesz szó). Fontos, hogy nem kell kétségbe esni, amint megkapod az eredményt rengeteg jelölést/csillagot látsz benne, hiszen ezek az értékek nem terhes populációra vannak megadva, így lehet, hogy egy "csillagozott" érték a te esetedben teljesen normális. A vérkép mellett vizsgálnak máj- és vesefunkciót, vércukrot, vércsoport-ellenanyagot, teljes vizeletet, hepatitist és szifiliszt.


Nézzük részletesen, melyik paramétert, miért vizsgáljuk. 

Máj-vesefunkció, vizelet: Terhesség alatt a növekvő méh és a megváltozott keringési viszonyok miatt előfordulhat epepangás, illetve vizelet-elvezetési nehézségek. Ezek általában nem az első trimeszterben alakulnak ki - már, ha egyáltalán jelentkeznek - de fontos egy összehasonlítási alap készítése is, hogy a terhesség elején minden a lehető legnagyobb rendben legyen.

Vércukor: Az éhgyomri vércukornak a második trimeszterben lesz igazán nagy jelentősége, de fontos kiszűrnünk az esetleges terhességi diabéteszt (cukorbetegséget) már a lehető legkorábban .

Vércsoport, ellenanyag: Minden trimeszteri vérvétel során vércsoport-ellenanyag szűrést kell végezni. Nem, nem azért mert a vércsoportunk változhat, hanem mert a magzat vércsoportja különbözhet az édesanyáétól, a szervezet "idegenként" kezdi kezelni és ellenanyagokat termel a magzat ellen, mely komoly veszélyt jelenthet rá. Ez az úgynevezett Rh összeférhetetlenség.

Néhány szó az összeférhetetlenségről, mely Rh negatív anyánál és Rh  pozitív magzatnál jelentkezhet. Előzetes vetélés, magzati beavatkozás (magzatvíz-mintavétel, méhlepény-biopszia) során az anya és baba vére keveredhet és bonyolult immunológiai folyamatok révén az anya szervezete ellenanyagot kezd termelni a következő terhesség során. Így ha a te véred például Rh negatív és a babád vére a születés után megvizsgálva Rh pozitív, akkor úgynevezett Anti-D ellenanyagot kell kapnod injekció formában. Ezzel minden további szövődmény megelőzhető. 

Hepatitis, szifilisz: Ezek többnyire nemi úton terjedő fertőző betegségek, mely a magzatra veszélyt jelentenek. Amennyiben első alkalommal negatív, további ismétlésre rutin szerűen nem kerül sor.


Bekezdésben említettem, hogy vannak nem kötelező, de ajánlott laborvizsgálatok is, ilyen például a TORCH, amely egy mozaikszó és a következő betegségekből tevődik össze:

Toxoplasma: Egy parazita által okozott fertőzés, legtöbben gyerekkorban átesünk rajta, 90 %-ban tünetmentesen zajlik. Kedvenc háziállataink terjeszthetik, de ezt nem azt jelenti, hogy minden kiscica, és kiskutya keressen másik lakást amíg kismama otthon tartózkodik, csupán ha a vizsgálat során kiderült, hogy még nem esett át az anyuka ezen a fertőzésen, akkor érdemes az állatot egy vérvétellel kivizsgáltatni, vagy átruházni  a macskalom tisztítását és a kutyapiszok  felszedést, mert a betegség csak az ürülékkel terjed.


Rubeola: Általában gyermekkorban átvészelt betegségről beszélünk, érdemes édesanyánkat megkérdezni, hogy voltunk-e rózsahimlősek. Ha a válasz igen, akkor teendőnk nincs, mert egy életre szóló védettséget kaptunk ezáltal. Rubeola ellen már 1989 óta oltanak, így a szülőnő korúak nagyobb része védett. Akik nem kaptak védőoltást  fokozott körültekintéssel kell eljárniuk. Terhesség alatti rubeola elleni oltás ellenjavallt.


Cytomegalovírus: Gyakran egy lappangó tünetek által átvészelt fertőzésről beszélünk, mely gyermek, fiatalkorban jelentkezik és 1 %-ban okoz mononucleosishoz hasonló tüneteket. Várandósság alatt az elváltozások súlyossága függ a terhesség korától és a fertőzőképességtől. Ultrahanggal látható jeleket, valamint az anya vérében lévő immunglobilinokat figyeljük. 


Herpes vírus: Mindenki által ismert fertőző betegségről beszélünk. Kevesebb, mint 1%-ban okozhat a magzati megbetegedést, melynek ultrahangjeleit fokozatosan követjük. A várandósok közel 100%-a találkozott már a herpes vírussal élete során. Az édesanya szervezetében ellenanyag kering melyet a magzat is megkap, így védetté válik.


A tapasztalatokból kiindulva pár szó, hogyan érdemes vizsgálatra jönni:

Rengetegszer előfordul, hogy az anyukák félig kiszáradva érkeznek a rendelőbe, mert hát azt mondták nekik, hogy éhgyomorra jöjjenek. Ez így igaz is, ám kifejezetten előnyös és a vérvételt is megkönnyíti - ám az eredményeket egyáltalán nem befolyásolja ha - a vérvétel előtt legalább fél liter szénsavmentes ásványvizet elfogyasztasz (nem kávét, teát stb.). Érdemes rövid ujjú pólóban, vagy könnyen feltűrhető hosszú ujjúban érkezni. Amennyiben vizeletmintát is kértek, a legegyszerűbben patikában kb. 150 ft-ért megvásárolható tiszta edénybe gyűjteni. Reggeli, mosakodás utáni középsugaras vizeletet javasolt vinni. ( Így elkerülhető a hüvelyváladékkal érintkező vizelet, ami miatt számos kontrollt, esetleg antibiotikumot is feleslegesen elrendelhetnek.) Vérvétel utánra nyugodtan vihettek magatokkal valami jutalom harapnivalót :)


A várandósság további szakaszain hasonló vérvételi paramétereket vizsgálunk, de erről majd a második, illetve harmadik trimeszteri topicban írok nektek. Bármennyire is kellemetlen a vérvétel, és kismamaként az ember még nehezebben viseli az éhgyomri létet, és kórház fertőtlenítő illatát, nagyon fontos és döntő vizsgálatokról van szó, így csak fel a fejjel, szerencsére nincs túl sok belőle!


A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2023. február 22.; Vasvári Viktória

Forrás:

Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve 169.o , 202-204.o,430-431.o, 441-443.o.

https://www.nutriklub.hu/terhesseg/vizsgalat-terhesseg-alatt/terhesseg-vizsgalatok-ver-tr1/

178 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page