top of page
Search
  • Vasvári Viktória

Menni vagy nem menni? Ez itt a kérdés

Updated: Feb 22

Minden először szülő kismamának talán ez az egyik legnehezebben eldönthető kérdés a várandósság végén. Valószínűleg már a harmadik trimeszter során éreztétek az úgynevezett Braxton-Hicks-féle kontrakciókat, másnéven a jóslófájásokat, amelyek a menstruációhoz hasonló, pihenésre spontán megszűnő összehúzódások. Vannak olyanok is, akiknek ez igen korán a 30. hét környékén kezdődnek, de néhány esetben a kismama a szülésig nem tapasztal összehúzódásokat. Ha szedtetek magnéziumot, akkor a 37. héttől napról napra fokozatosan elhagyhatjátok.

De a kérdés még mindig, hogy mikor induljak a kórházba? A szülés beindulásának két módja van. Az egyik "legegyszerűbb" - legalább is a kórházba történő indulás szempontjából - ha elfolyik a magzatvized, ami többféleképpen történhet, például stílusosan - filmjelenet szerűen - a postán vagy áruházban állva "elönt" mindent a víz. Ez a ritkább eset, ugyanis legtöbbször magzatvíz szivárgás történik. A magzatburok megrepedhet a burok tetején, ekkor magasburokrepedésről beszélünk, ez sokszor észrevétlen maradhat, mert egy pici folytonossághiány keletkezik a burkon, mely spontán visszatapadhat. Amennyiben lejjebb történik a burokrepedés, lassú magzatvíz csorgást/ szivárgást fogtok tapasztalni. A legtöbb telefonhívást emiatt szoktam kapni: vajon folyik, vagy nem folyik a vizem? Vagy ez csak bővebb hüvelyváladék? (Ami fiziológiásan több a várandsósság végén). Egy nagyon jó, könnyen megjegyezhető praktikát árulok el nektek, hogyan tudjátok elkülöníteni a két lehetőséget. Amennyiben a magzatvíz folyásra gyanakodtok, nem kell azonnal a kórház rohanni, fehérnemű nélkül üljetek rá egy lepedőre 15 percre. Ha negyed óra alatt egy tenyérnyi foltnál kisebb területet láttok, az igen nagy valószínűséggel hüvelyváladék lesz, ha a folt kiterjedtebb, akkor magzatvízfolyás állhat a háttérben. Fontos, hogy ez nem 100%-os módszer, de segíthet a döntésben. Ha nem tudjátok biztosan eldönteni, inkább menjetek be a kórházba ahol egy vizsgálat során megállapítják a feltételezett magzatvízfolyást. A fent leírt módszer kizárólag problémamentes, 37. hetet betöltött kismamákra vonatkozik, kizárólag tiszta magzatvíz esetében. Ha a magzatvíz színe zöldes, esetleg rózsaszín/pirosas színű azonnal kórházba kell menni!

A következő szülésindulási mód a kontrakciók/összehúzódások vagy az általam kevésbé kedvelt kifejezés szerint a fájások. Azoknak a kismamáknak akiknek a várandósság alatt voltak jósló összehúzódásaik nekik kicsit könnyebb eldönteni, hogy mik is az igazi összehúzódások.  Beindult szülés során egy óra alatt minimum négy összehúzódásnak "kell" történnie, amik 20-30 másodpercig tartanak. Ezek a fájások sem pihenésre, sem meleg víz hatására nem szűnnek vagy enyhülnek. Ha nem vagytok benne biztosak, hogy a szülés beindult-e - figyelem újabb szülésznő titok következik - meleg zuhannyal kiválóan el tudjátok dönteni, hogy induljatok-e a kórházba. Amikor fájásokat tapasztalsz, feküdj le, ülj le, figyeld meg, hogy hány percenként jönnek és milyen hosszan tartanak. Pár összehúzódást követően vegyél egy jó meleg fürdőt, ugyanis a meleg fájdalomcsillapító hatású, de az igazi kontrakciókat nem tudja olyan mértékben csillapítani, hogy a fájások leálljanak. Ha a meleg víz hatására gyengülnek a panaszaid, még nyugodtan pihengethetsz otthon.  Ezt a módszert lehet, hogy többször be kell vetned, de ne aggódj, se a babának se neked nem árt a várakozás.

Azt viszont mindig el szoktam mondani a kismamáknak, hogy a legfontosabb, hogy biztonságban érezd magad, csak ebben az estben szabad otthon maradni. Ha félelmeid, kétségeid vannak nyugodtan menjetek be a kórházba, abból még sose volt baj. Az is lehet, hogy mindkét esetben téves riasztás lesz, kis megfigyelés után hazaengednek titeket. Amennyiben igazolódik a magzatvízfolyás, vagy a rendszeres összehúzódások akkor viszont már "csak" a babával együtt a kezetekben fogjátok elhagyni a kórházat. Legközelebb leírom nektek, mi is történik miután megnyomjátok a szülőszoba ajtaján lévő csengőt és egy szülésznő  remélhetőleg rád mosolyogva - ajtót nyit.

A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2023. február 22..; Vasvári Viktória

Forrás:

Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve 249-268. o.

666 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page