top of page
Search
  • Vasvári Viktória

Mi vár rátok rögtön a szülés után? Hát a gyermekágy!

Updated: Apr 24, 2020

Előző írásaimban a szülésről illetve a szülési fájdalomcsillapításról olvashattatok. Ebben a cikkemben szeretném nektek bemutatni, miután megszületett a babátok mi a következő lépés.

Problémamentes hüvelyi szülést követően ,amennyiben nem volt nagyobb vérzés, komplikáció vagy egyéb beavatkozás, további megfigyelésre kettő órát a szülőszobán kell tölteni. Ezalatt az idő alatt történik az újszülött és a gátseb ellátása. Amint mindkettőtök jól van, mellre helyezik a kicsit, ez az úgynevezett aranyóra. Nemcsak az anyatejtermelő de méh-összehúzó hatása is van, ami igen fontos főleg a szülés követő órákban. Itt az apuka is veletek lehet, és megkezdhetitek az összeszokást, mint kis család. Sokszor annyira kimerültek az újszülöttek, hogy be-bealszanak evés közben, de itt nem is a mennyiségi bevitelre törekszünk, hiszen tartalékai vannak, csak az együttlét, a bőr-bőr kontaktus meglétére törekszünk.

Két óra letelte utána a szülésznő ellenőrzi a méh összehúzódott-e megfelelően, ez egy kellemetlen pocaknyomással kivitelezhető, de sajnos szükséges mozdulat, majd vérnyomásmérés után irány egy szoba a gyermekágyon. Sokszor előfordul a hirtelen vérnyomásesés, szédülés, de addig nem engednek tovább amíg szédülsz, ekkor visszafektetnek és kicsivel később újra megpróbálják a mobilizálást.

Legtöbb kórházban már az úgynevezett rooming-in rendszer van, azaz a baba és az anya 24 órában együtt lehetnek. Amennyiben van lehetőség javaslom nektek, hogy ne rögtön legyen mellettetek a kicsi, ugyanis az első fél napban, éjszakában felajánlják az újszülöttesek, hogy náluk bent lehet megfigyelésen az osztályon. Ez egy dolog miatt fontos: szülést ki kell pihenni. Igaz ezt nem lehet 8 óra alvással megtenni, de sokat számít, hogy aludjatok, egyetek egyet és újult erővel vágjatok bele az igazi anyaságba.

Ha jól érzitek magatokat egy gyors tusolás belefér, illetve a fontos, hogy minél gyakrabban igyatok és menjetek a toalettre. Szülés után fontos a spontán vizelet, erre rá is kérdeznek a nővérek/szülésznők az osztályon majd. Apró kitekintés egy szülésznőtől/szülő nőtől: ha van lehetőség valaki segítsen a legfontosabb dolgokat az éjjeli szekrényre kipakolni például telefon, töltő, folyadék, valami harapnivaló, törülköző, tiszta hálóing, fehérnemű és betét. Szülés után nagyon nehéz a bőröndben kutatni a szükséges tárgyak után, fájó gátsebbel, kifáradt testtel. Akár ezek lehetnek egy kis zacskóban a táskán belül, hogy csak kikapod és minden ott van kéznél amire az első pár órában szükséget lehet.

Pár óra pihenés után az újszülöttet beviszik majd hozzád, és segítenek a szoptatás elsajátításában. Nem könnyű elsőre, de ne adjátok fel, mindkettőtöknek bele kell jönni, bátran kérdezzetek, segíteni fognak. Érdemes tájékozódni a gyermekágyas osztály házirendjéről, mikor van látogatás, mikor kell a babát vizsgálatra/fürdetésre vinni, mikor van reggeli, ebéd, vacsora stb. Komplikációmentes szülés esetén - amennyiben te és a baba is jól vagytok - 72 óra múlva hazaengednek benneteket. Azt tanácsolom nektek, hogy nyugodtan kérdezzetek a bent tartózkodásotok alatt, hiszen ott sokat látott szakemberek vannak, otthon ugyanis már sokszor mellőznötök kell a szakértelmet.

Készüljetek fel, hogy a kórházi koszt nem a legtáplálóbb egy szoptató anyának, de használjátok ki a rokonok, barátok gasztrotudását, had halmozzanak el benneteket. Érdemes a puffasztó, valamint a nagyon fűszeres, citrusos ételek kerülése, ugyanis ez utóbbiak az anyatejben kiválasztódva a tej ízének változását okozhatják, amit a kicsik nehezen viselnek.

De erről majd bővebben később, hogy hogyan is kell táplálkozni a szoptatás alatt. 


A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2019. december 2.; Vasvári Viktória

Forrás:

Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve 361-365. o.

196 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page