top of page
Search
  • Vasvári Viktória

Minden, amit a 12. heti ultrahangról érdemes tudni!

Updated: Feb 22

A mai bejegyzésben a pozitív tesztet és a laborvizsgálatokat soron követő állomásról lesz szó, amely az első trimeszteri genetikai ultrahang. Sok idegen szóval fogtok találkozni, de pánikra semmi ok, igyekszem mindenki számára emészthetően leírni mindent, hogy senkiben nem maradjon megválaszolatlan kérdés.


Miután megjártuk a második (9. és 10. hét) közötti találkozót nőgyógyászunknál és kijelölte az embrió ülőmagassága szerint javasolt időpontot, meg kell találnunk a legmegfelelőbb rendelőt, ahol egy megbízható szakember elvégzi ezt az igen fontos vizsgálatot. Mivel magzatról csak a 12. héttől beszélhetünk, ezért ezt megelőzően általánosságban a latin eredetű embrió kifejezést használjuk, amelynek szép magyar megfelelője – a kevesek által ismert – ébrény szavunk.


Előzőleg említettem, hogy 12. hét 0. napjától a 13. hét 6. napjáig végezhető el ez a vizsgálat, azonban egyes helyeken a 11. hét 0. napja is olvasható. Sajnos ez azért nem állja meg a helyét, mert a vizsgálat sikerességéhez az embriónak el kell érni egy bizonyos – pontosabban 45 mm-es – „magasságot”. Ha ez a feltétel nem teljesül, akkor a mért adatok fals eredményt mutathatnak a különböző vizsgálatok során.


Visszatérve a megfelelő helyhez – legyen ez állami, vagy magán-egészségügyi intézmény – nagyon fontos, hogy időben kérjünk időpontot, nehogy lecsússzunk az ultrahangról! Arról viszont pár szót mindenképp meg kell jegyezni, hogy az állami intézményekben a vizsgálat hossza jóval rövidebb, mint a magán-intézményeknél. Ezt nem az alaposság hiánya indokolja, hanem azért van, mert a „fizetős” helyeken a kiterjesztett vizsgálatokat részesítik előnyben, azaz több paramétert néznek, valamint itt lehetőség van további genetikai szűrésekre, így például vérvételekre is. Én alapvetően a kiterjesztett, biztonságosabb vizsgálatot preferálom, ezért az alábbiakban ennek a menetét vázolom fel nektek, abból még sose volt baj, ha valaki többet tudott az egyes metódusokról.Általánosságban véve 45 perces időtartamú ultrahangvizsgálatra készüljetek, amely előtt enni/inni nyugodtan lehet, az azt követő esetleges vérvétel nem éhgyomri. Az adminisztráció kitöltése végett érdemes 10-15 perccel korábban érkezni. A mosdót a vizsgálat előtt ne használjátok, hiszen a hasi ultrahangoknál a félig telt hólyag nagyban segíti a vizsgáló munkáját, kivéve persze, ha nagyon kellemetlen, vagy már zavarja az ultrahang elvégzését. Az esetek nagy százalékéban nincs szükség hüvelyi ultrahangra, azonban esetenként akad olyan magzat, aki bizony nem könnyíti meg az orvos/szonográfus dolgát, így bizonyos paramétereket csak ezen az „úton” tudunk vizsgálni.


A bejegyzésben szándékosan nem szerepelnek specifikus értékek, hiszen ezek minden terhességi korban kissé különböznek, így csak összezavarja az olvasót, esetleg félrevezet és megrémít benneteket. Ha kérdésetek van az egyes eredményekkel kapcsolatban, mindig szakember véleményét kérjétek ki! A vizsgálat során a magzatot a feje búbjától a lába ujjáig végig nézik, ebben az időben az agy kivételével mindene pontosan ugyanúgy néz ki, mint egy átlagos felnőttnek.


A fej vizsgálatánál az agy két féltekéje kerül áttekintésre, illetve az azt elválasztó falx. Itt történik a HC (head circumference – azaz fejkörfogat) és BPD (biparietal diameter – azaz fejátmérő) lemérése, emellett rendkívül fontos az orrcsont megléte vagy hipopláziás (alulfejlett) ábrázolása. Ezt követően az orr mögötti háromszöget vesszük szemügyre, amely a farkastorok kizárását hivatott jelezni. Kiemelendő továbbá a tarkóredő alapos vizsgálata, amely emelkedett érték esetén jelzi a szívhibák, valamint a Down-kór kockázatát.


Tovább haladva a mellkashoz érkezünk, ahol a szív és a rekeszizom épsége kerül górcső alá. A szív ebben a trimeszterben nagyon apró, körülbelül 2 mm nagyságú, így igen alaposan és hosszan vizsgálandó. Ne ijedjetek meg, ha pár percig a szonográfus nem is szól hozzátok, ez egy roppant nagy koncentrációt igénylő része az ultrahangvizsgálatnak. Áttekintik a pitvarok, a kamrák jelenlétét, az azokat elválasztó sövények és a billentyűk épségét, valamint működési funkciójukat.


A rekeszizom épsége az úgynevezett rekeszsérv kizárása céljából végzendő, ugyanis ekkor már nagy valószínűséggel látható az esetlegesen fennálló defektus. A magzat pocakjának kerületeit szintén lemérik, ekkor a gyomor és húgyhólyag telődése a megfigyelendő paraméter. A hólyag mellett két fontos artéria fejlődését is vizsgáljuk, ezek az úgynevezett umbilicális, azaz köldökartériák, melyek az embrió által elhasznált vért hivatottak elszállítani. Még tovább haladva a végtagokhoz érünk, ahol mind a négy végtag mindhárom szegmense, tehát felkar, alkar és kézfej ujjakat, valamint a combot, a lábszárat, és a lábfejet is alaposan ellenőrzik.


Mindemellett az orvos/szonográfus vizsgálja a magzatvíz mennyiségét, a méhlepény helyzetét és a méhszáj állapotát, amelyekből további következtetéseket lehet levonni, így esetlegesen egyéb vizsgálatokat is kiírhatnak nekünk. Viszont két „rossz” hírrel kell, hogy szolgáljak nektek: egyfelől a 12. hétben a magzat neme ultrahangvizsgálattal – nagy valószínűséggel és biztonsággal – nem állapítható meg, tehát ne keseredjetek el, ha erre a kérdésetekre nem kaptok egyértelmű választ. A következő alkalommal viszont már jócskán nagyobb biztonsággal tudunk ebben a kérdésben is segíteni. Másfelől gyakran merül fel kérdésként, hogy lehet-e 3, illetve 4D vizsgálatot végezni. A válaszom, lehet, de nem érdemes, erre inkább a terhesség 26. és 30. hete közötti időszak a legideálisabb, amikor már valóban látványosabb képet kapunk a babáról.


Így leírva is hosszúnak és részletesnek tűnik a vizsgálat, de bízzatok benne, hogy igencsak alaposan ellenőrizni kell a fentieket annak az érdekében, hogy az esetleges rendellenességekre mihamarabb fény derüljön.


Léteznek az ultrahangot kiegészítő, képalkotó eszközzel nem vizsgálható rendellenességek kiszűrését célzó egyéb, precízebb vizsgálatok is. Már biztosan hallottatok a kombinált tesztről, illetve a NIPT (non-invazív prenatális) tesztekről. Az iméntiekről a következő blogbejegyzésben írok nektek részletesen, hiszen ezek is nagyságrendekkel hozzájárulnak olyan betegségek kimutatásához, amelyek ultrahanggal nem deríthetőek fel. Minden kötelező és ajánlott vizsgálat segít eloszlatni a bizonytalanságot a szülőkben, ami - főleg az első baba érkezésekor - nagyon fontos.


Későbbi terhességi korban hozzám forduló kismamáktól sokszor visszahallom, hogy minden ultrahang során változtatnak a szülés kiírt időpontján. Nagyon fontos információ, hogy kizárólag az első trimeszteri genetikai ultrahang során mért paraméterek szerint módosítható a terminus, abban az esetben ha 7 napnál nagyobb vagy kisebb eltérés van a mért és számított méretek szerint.


Remélem hasznos volt a bejegyzés és tudtam nektek segíteni eligazodni az első trimeszteri ultrahang rejtelmeiben :)  A következő cikkben a genetikai vérvételeket nézzük meg, tartsatok velem akkor is, hiszen a a kromoszómák világa ugyanennyire fontos.


A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2023. február 22..; Vasvári Viktória119 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page