top of page
Search
  • Vasvári Viktória

Néhány gondolat a szoptatásról - csak a legfontosabbak

Updated: Feb 22

"Az anyatej táplálék a léleknek is"

Utoljára a szülés utáni órákat/napokat írtam le nektek, és ahogy ígértem, a szoptatás és az ehhez javasolt étrend sem maradhat ki.

Szerintem minden édesanya tudja, hogy az anyatej a legjobb és legértékesebb táplálék amit - minimum az első fél évben - adhat gyermekének. Úgy gondolom, hogy az édesanyák felesleges stressznek vannak kitéve a szoptatás témakörében. Sajnos vannak, akiknek lassan indul vagy nehezen fenntartható a szoptatás és vannak olyanok, akinek pikk-pakk beindul a tejelválasztás és még a szomszéd kisbabát is el tudnák látni. Az a helyzet, hogy a többség általában az első csoportba sorolja saját magát.


Szülés után az egyik legfontosabb dolog - hogy ha mindenki rendben van - akkor a kicsit az édesanyja mellére helyezik, ritkább esetben az édesapáéra, de ennek a szoptatás szempontjából jelentősége nincsen. Az édesanyáknál ugyanis ez indítja be leginkább az elsődleges tejelválasztást, ekkor termelődik a colostrum, azaz az előtej. Ez egy sűrű, sárgás anyatej-szerű folyadék, ami immunglobulint és vitamint tartalmaz az újszülött számára, azonban nagyon kevés termelődik belőle. Sok frissen szült anyuka aggódik ennek a mennyisége miatt, de ti, akik ezt olvassátok ne tegyétek, hiszen kezdetben, az első pár napban igen nagy tartalékkal rendelkeznek a babák. Gyomruk egy meggy magjának megfelelő méretű, tehát a befogadóképessége 5-15 ml, ennyit ügyesen termelni fog a szervezeted. Kérjétek bátran a szoptatási tanácsadók, újszülöttes nővérek segítségét a megfelelő szoptatási pozíció elsajátításában.

Nézzük az étrendet! A legfontosabb a folyadékbevitel. Mivel naponta optimális esetben 700-900 ml anyatej termelődik, ehhez megfelelő minőségű és mennyiségű bevitelre van szükség. Legjobb a szénsavmentes ásványvíz, de legyünk őszinték, egy idő után kicsit unalmassá válik a víz íze, így bátran igyatok mellé szoptatós teákat, alkoholmentes söröket és maláta italokat. Ezeknek tejserkentő hatása is ismert, ám mindenkinek más válik be, ezért fontos a kísérletezés. A tejtermékek ivásával legyetek óvatosak, ugyanis sok újszülött az átkerülő tejfehérje elfogyasztása után hasfájóssá válhat, így ha ilyen tüneteket tapasztalatok a babán, érdemes elhagyni a tejet egy időre. Előfordulhat még tejkiütés és hasmenés is a gyerekeknél, ezek figyelmeztető jelek és nagyon változóan jelennek meg. 

Generálisan naponta 500 kalóriával többet kell bevinni egy anyukának, azonban ezt természetesen nem édességgel kell fedezni :) A szoptatás nem a fogyókúra ideje, de közben oda is tudtok figyelni a táplálkozásotokra, tehát javasolt a teljes kiőrlésű termékek, a zöldségek, a gyümölcsök, a sovány húsok és a főzelékek rendszeres fogyasztása. A fűszerezéssel sajnos óvatosan kell bánnotok, és a rokonoknak is érdemes átadni, hogy ne használjanak túlzottan intenzív, csípős vagy citrusos fűszereket, mivel ezek az anyatej ízét is befolyásolhatják. A puffasztó hatású élelmiszerek a szoptatás elején úgyszintén kerülendőek, ilyenek például a hüvelyes zöldségek (borsófélék, babfélék) és a bizonyos "k"-betűs ételek (karalábé, karfiol, káposzta) de a teljes lista ennél jóval bővebb. Sok babánál nem okoznak panaszokat, így nem mondom, hogy teljesen el kell őket hagyni, de érdemes megfigyelni, csakúgy mint a tejterméknél, hogy van-e valamilyen negatív hatással a babára. Allergizáló hatásuk miatt az apró magvas gyümölcsöket nem javasolják a szakemberek, valamint az olajos magvakat is óvatosan fogyasszuk. A csokolédé kakaóbab tartalma is sok kicsinél kiütéseket okozhat. 

Személy szerint várandósság alatt a kávé, alkohol fogyasztását nem javaslom, így szoptatás alatt sem. Továbbra is érdemes a koffeinmentes változatot választani, de azt is érdemes tudni, hogy a kávé erős aromája átjuthat az anyatejbe, nyugtalanná, ingerlékennyé teheti a csecsemőt. A dohányzásra külön nem is térnék ki, semmikép se tegyétek, még egy helyiségben sem a szoptató anyával, hiszen a passzív dohányzás is hasonlóan hat az anyatej termelésére, minőségére. Ezt remélem 2020 küszöbén már nem kell leírni.  

Bár nem a táplálkozás, de a szoptatás témakörben pár szót érdemes áldozni a gyógyszerfogyasztásra. Mindenképpen kérjétek ki gyermekorvosotok tanácsát, hogy mit is lehet szedni szoptatás alatt. Összességében azok a gyógyszerek amik várandósság alatt szedhetőek, általában szoptatás alatt is, ezzel együtt ami a várandósság alatt tiltott, az minden bizonnyal szoptatás alatt is, de minden esetben kérjétek ki az orvosotok szakvéleményét, mielőtt gyógyszert szedtek.

Legfontosabb gondolat a szoptatással kapcsolatban, hogy ne stresszeljetek rá. Mindenki addig és úgy szoptasson, ahogy a babájának és neki a legmegfelelőbb. Szoptatási tanácsadókat is bevonhattok, nagyon sokat tudnak segíteni, vagy akár egy masszázs, jóga, bármi, ami lazító hatással van rád sokat segíthet a tejtermelésben.

A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2023. február 22.; Vasvári Viktória

Forrás:

Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve 384-386. o.

https://www.medela.com/breastfeeding/mums-journey/support-newborn

147 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page