top of page
Search
  • Vasvári Viktória

November 17- A koraszülöttek világnapja


2017 óta a WHO, azaz az Egészségügyi Világszervezet ezen a napon emlékezik meg azokról a babákról, akik korábban jöttek a világra, illetve azokról a körülöttük álló sok-sok segítségről, akik életük kezdeti nehéz szakaszában mellettük álltak.

A születési hetek illetve a születési súly alapján különböző csoportokba soroljuk a újszülötteket. 32-36. hét között az „enyhe” koraszülött, 28-31. hét közöttiek az alacsony gesztációs korúak, 28-24. hét közöttiek pedig az extrém koraszülött csoportba tartoznak

Születési súlyuk alapján a következőképpen jellemezzük őket. Az 1500-2499 g közötti kissúlyú újszülöttek, az igen kissúlyú, azaz az 1000-1499 g közötti babák, és az igen-igen kissúlyú babák, akiknek súlya még az 1000 g-ot sem éri el.

Gyakran elmondjuk a kismamáknak, akiknek kisebb magzati súlyt becsül az ultrahang, hogy nem a grammok számítanak igazán hanem a méhen belül töltött napok, hetek száma. Hiszen az ideális környezet 38-40 hétig a magzatnak az anyaméh, így amennyire lehet igyekszünk minden tudásunkkal ezt megadni a születendő babának.

Sajnos a világon évente közel 15 millió újszülött jön hamarabb a világra, minden 10 szülés koraszülés . Magyarországon az elmúlt évek statisztikái hasonlóan alakulnak, 8,5 % körüli a koraszülöttek aránya. Számos tényező emeli a koraszülés előfordulásának lehetőség, ilyen az többes terhesség, asszisztált reprodukciós eljárások, anya életmódja, életkora, iskolázottsága, magzati genetikai rendellenesség, anya szervi eltérései ( máhfejlődési rendellenesség).


Mi történik a szülőszobán a koraszülés során?


A szülőszobai ellátást, valamint a szülésvezetést nagyban befolyásolja a terhességi kor, az édesanya és a magzat állapota. Törekednünk kell a minél kíméletesebb szülésvezetésre, de ez nem a császármetszést jelenti minden esetben. A legfontosabb, hogy a születendő magzat a lehető legkevesebb stresszt élje át, és minél hamarabb megkezdhessük a magasabb szintű ellátását.

Szülésnél a újszülött gyermekorvos ( neonatológus) is jelen van minden esetben, aki a dönt a további teendőkről.

Azokat a babákat akiket az adott kórházban nem tudnak megfelelően ellátni, perinatális intenzív centrumokba (PIC) szállítják, ahova az édesanya is a lehető leghamarabb csatlakozhat.

Segítségünkre van a Cerny alalpítvány, mely 1989 óta végzi a kis „betegek” szállítását, ellátását.Sok koraszülött baba, akik a 32-36. hét között születnek pár nap, hét után elhagyhatják a kórházat, ám azok akik ennél hamarabb, illetve alacsony súllyal látták meg a napvilágot hosszabb ideig kell a PIC osztály rendületlen és kitartó szeretetét, gondoskodását igénybe venniük. A kórház biztosítja, hogy a lehető legtöbb időt az édesanya a kicsi mellet lehessen, hiszen az édesanya érintése, hangja , illata rendkívül megnyugtatóan hat a babákra, lassul,mélyül a légzésük anyukájuk jelenlétében.


Mára a koraszülés igen jó prognózissal bír, a tudomány fejlődése lehetővé tette, hogy az igen kis súllyal született babák is teljes, egészséges életet éljenek. Számos fejlesztés, vizsgálat, orvosi konzultáció vár majd rájuk életük során, de az orvosoktól, nővérektől és a természetesen a szerető szülőktől már megkapták azt a gondoskodást és figyelmet, ami segít nekik kitartani ezen a hosszú úton.A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2020.11.17.; Vasvári Viktória

Forrás:

https://www.ksh.hu

https://nationaltoday.com/world-prematurity-day/

http://www.pca.hu/
17 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page