top of page
Search
  • Vasvári Viktória

Pozitív teszt! Mit tegyek!? - Bevezetés a I. trimeszteri ultrahangvizsgálatig

Updated: Feb 22

Elmaradt menstruációt követően a "csodatesztek" akár már 1-3 nappal is képesek kimutatni a várandósságot, ám ezekre nem feltétlenül szabad hagyatkoznunk. A tesztek a méhlepény által termelt HCG hormon kimutatásán alapulnak, így minél később végezzük el, annál nagyobb esély a pozitív eredményre.


De mi is az az annál később?

Azon terhességi tesztek, melyek az anya vizeletéből mutatják ki a terhességet, legalább a 1 héttel a várt menstruáció elmaradása után már 99 %-os pontossággal mutatnak eredményt. Ez azt jelenti, hogy 5 hetes várandósok vagyunk, ám orvoshoz fordulni - bármennyire is izgulunk - korai lenne. Ha a ciklus közepén fogant terhességről beszélünk, akkor is kis eséllyel még "csak" a petezsák és szikhólyag mutatkozik az ultrahangon. Ez a vizsgálat a méhen belüli várandósság igazolását szolgálhatja, ám az embrió szívműködése a 6. héttől látható és hallható, így ettől a pillanattól mondható ki az élő, méhen belüli graviditás.


Első találkozásunkkor a szülész-nőgyógyász orvos manuális, valamint ultrahanggal történő vizsgálatot is végez. Amennyiben nincs 1 éven belül negatív/érvényes rákszűrés, abban az esetben ezt is elvégzi, illetve számos orvos az első laborvizsgálatokat is kiírja (laborvizsgálatokról a következő bejegyzésben foglalkozok bővebben).


A mért paraméterek alapján az orvos kijelöli a következő találkozás időpontját, amely általában a 9-10. héten történik. A védőnői találkozást érdemes az összes lelet elkészültéig halasztani, hiszen az első találkozás alkalmával több minden átbeszélésre kerülhet. A második orvosi találkozáskor CRL mérés (fej-far távolság, azaz ülőmagasság) után kiszámolható az I. trimeszteri genetikai ultrahang, mely 12. hét 0. naptól 13. hét 6. napig végezhető el.A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2023. február 22..; Vasvári Viktória

Forrás:

Papp Zoltán: A szülészet-nőgyógyászat tankönyve 151-154.o 161-168.o

https://www.mayoclinic.org/tests-procedures/first-trimester-screening/about/pac-20394169

570 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page