top of page
Search
  • Vasvári Viktória

WHO: 2020 a szülésznők és ápolók éve!

Updated: Feb 22

Az Egészségügyi Világszervezet (World Health Organization - WHO) úgy döntött, hogy 2020 a szülésznők és ápolók éve lesz. A WHO genfi székhelyű szervezet, amely az ENSZ egyik szakosított szervezete, a nemzetközi közegészségügy koordináló hatósága. Alapokmánya 1948. április 7-én lépett életbe, azóta ez az egészségügyi világnap.

2019 májusában, a WHO közgyűlésén (World Health Assembly) született meg az a döntés, hogy a szervezet 2020-ban a szülésznők és ápolók munkájának fontosságára hívja fel a világ országainak figyelmét.


Miért pont 2020-ra esett a döntés? Ebben az évben van Florence Nightingale, híres brit ápolónő, a modernkori betegellátás egyik megteremtője születésnapjának 200. évfordulója. A krími háború alatt végzett munkásságának, dokumentálásának és jelentő tevékenységének köszönhető például a brit Katonai Orvosi Iskola megalapítása.Azzal, hogy a WHO a szülésznőknek és az ápolóknak szenteli a 2020-as évet azt a célt tűzte ki, hogy előmozdítsa a szakmával kapcsolatos problémák mielőbbi megoldását. A program globális fókuszál a témára, ebből fakadóan az elsődleges szempont a fejletlen régiókban történő mielőbbi szülésznői és ápolói szakmákat érintő problémák megoldása, a segítségnyújtás és a megfelelő szakképzés lehetőségeinek megteremtése.A szervezet a 2020 május 17 és 21 közötti közgyűlésre két jelentést fog elkészíteni (State of the World's Nursing Report, illetve State of the World's Midwifery Report) amelyek a 2018 és 2020 közötti időszakban indított NursingNow! kampány tapasztalatai alapján fognak megoldási javaslatokat kínálni a felmerült problémákra. Ilyen például, a szakemberek elöregedése, illetve a jelenlegi számítások szerint világszinten 18 millió egészségügyi dolgozóra (akiknek a fele! ápoló és szülésznő) lenne szükség, hogy 2030-ra fenntartható maradjon a globális egészségügyi ellátórendszer.


A bejegyzés tartalma nem helyettesíti a szakorvossal történő konzultációt.

Utoljára frissítve: 2019. január 1.; Vasvári Viktória


34 views0 comments

Recent Posts

See All
bottom of page